Grodziskie Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku


Ciastka owsiane

2020-02-18

Przepis kol. Ewy W.

czytaj całośćczytaj całość...

Dołączona galeria:

nazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlana

    Skrzydełka w miodzie

    2020-02-18

    Przepis kol. Jadzi C.

    czytaj całośćczytaj całość...

    Dołączona galeria:

    nazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlana

      Suflet z kapustą

      2020-02-05

      kol. Bożenki I.

      czytaj całośćczytaj całość...


      2020-02-05

      Kotlety omlety - Przepis kol. Ulki J.

      czytaj całośćczytaj całość...


      Babka

      2020-02-05

      Przepis kol. Ulki

      czytaj całośćczytaj całość...

      Dołączone pliki:


      Blok czekoladowy

      2020-02-01

      Przepis od Aldonki

      czytaj całośćczytaj całość...

      Dołączona galeria:

      nazwawyswietlananazwawyswietlana

        Bieszczackie placki

        2020-02-01

        Fuczki - z kiszonej kapusty

        czytaj całośćczytaj całość...

        Dołączona galeria:

        nazwawyswietlananazwawyswietlana

          Pasztet

          2019-11-13

          Świąteczny pasztet

          czytaj całośćczytaj całość...


          Rogaliki

          2019-11-13

          Lekki rogaliki drożdżowe

          czytaj całośćczytaj całość...


          Przepisy kulinarne naszych studentek

          2019-04-20

          Jabłka w cieście – przepis kol. Jadzi C.

          6 -8 jabłek
          2 łyżki masła
          3 żółtka
          1 cukier waniliowy
          Szczypta soli
          1,5 szklanki maki wrocławskiej
          ½ łyżeczki proszku do pieczenia
          kilka łyżek śmietany lub mleka

          Jabłka: obieramy, wydrążamy środek , kroimy na ok. 1 cm plastry, przesypujemy cukrem waniliowym i skrapiamy alkoholem – zostawiamy na ok. 2 godz.
          Ciasto: masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy 3 żółtka, sól, cukier waniliowy, śmietanę lub mleka, zlewamy sok od jabłek, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, moczymy w tym jabłka i smażymy.

          Tatar z awokado:

          3 awokado
          3 czerwone cebule
          3 ogórki kiszone
          sól, pieprz
          magii w płynie

          Rolada z indyka:

          1 kg fileta z indyka
          1/2 kubka 30% śmietanki (ok. 160 ml)
          ½ paczki żelatyny
          ½ łyżki soli peklowej

          Przyprawy : sól , pieprz, zioła ( można dodać np. koperek, zieloną pietruszkę, paprykę wg uznania)

          Sposób przygotowania:
          Filet podzielić na połowę:
          Połowę zmielić , a drugą połowę pokroić w kostkę. Zmieloną część przyprawić, dodać śmietankę i wyrobić. Następnie dodać filet pokrojony w kostkę, wyrobić, dodając ½ paczki suchej żelatyny – wymieszać. Uformować wałek włożyć do rękawa do pieczenia , zawinąć w „cukierek”.
          Piec w nagrzanym piekarniku 1800 C ok. 35 – 40 min. Roladę wystudzić i pokroić. Można podawać na ciepło lub na zimno z sosami : czosnkowym. Koperkowym wg uznania. Smacznego.

          Antygrypina do picia:

          1 ząbek czosnku
          1 mała obrana cytryna bez pestek
          2 czubate łyżki miodu
          1 obrany grejpfrut przekrojony na 2 połówki ( pestek nie usuwać) działają jak cistrosept
          800 g wody

          Przygotowanie:
          Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksować 1,5 sek na najwyższych obrotach.
          Uzupełnić wodą, wymieszać. Gotowe. Doskonały na przeziębienie, wtedy pić na ciepło gotowy napój podgrzać. Czas 3 min. Temp.50 0 C. Działa jak antybiotyk.

          Zupa krem z selera naciowego

          Składniki:
          500 g selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki
          1 średnia cebula
          15 g masła
          700 g wody
          1 kostka bulionu warzywnego
          1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
          80 g sera gorgonzoli lub rokpol
          100 ml śmietanki
          grzaneczki

          Przygotowanie:
          1.Cebulę rozdrabniamy , dodajemy masło i podsmażamy 2 min.
          2.Dodajemy seler i podsmażamy 2 min.
          3.Dodajemy wodę, kostkę , przyprawę uniwersalną, sól i pieprz. Gotujemy 25 min.
          4.Miksujemy
          5.Dodajemy ser i śmietanę i mieszamy i delikatnie zmiksować
          6.Podajemy z grzankami

          Smacznego

          Dołączona galeria:

          nazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlana

            Warsztaty kulinarne

            2019-02-15

            2 lutego br. grupa seniorów została zaproszona do Zespołu Szkół Technicznych im. E. Kwiatkowskiego na warsztaty kulinarne – Mączne pyszności – pierogi. Zajęcia prowadziła p. Małgorzata Piaskowska nauczyciel Technikum żywienia i usług gastronomicznych tejże szkoły. Zajęcia były prowadzone razem z uczniami. Uczestnicy warsztatów poznali przepisy na lepienie ciasta na pierogi. Są różne metody , rodzaje farszów, rodzaje mąki i tradycje związane z lepieniem pierogów. Pod fachowym okiem p. prof. i filmu lepiłyśmy pierogi. Młodzież przygotowała farsz serowy i gotowała je. Wspólna degustacja z dyrektor Zespołu Szkół p. mgr Anną Matysiak i uczniami była podsumowaniem wspólnej pracy. Sprzęt i profesjonalnie wyposażona kuchnia tej szkoły to priorytet.

            Za gościnność i integrację z młodzieżą seniorzy serdecznie dziękują.

            Zapraszamy na Youtube

            Dołączona galeria:

            nazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlana

            pelna galeriaZobacz pełną galerię (9 fot.)...


              Warsztaty kulinarne

              2018-11-08

              26.10.2018 r.zostaliśmy zaproszeni do Z S T im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. na kolejne warsztaty kulinarne prowadzone przez p. Małgorzatę Piaskowską z młodzieżą. Mieliśmy okazję nauczyć się robienia kwiatów w galaretce.Ciekawe zajęcia inspirujące każdą z nas.Podaję przepis na wykonanie takich efektownych kwiatów w galaretce na imieniny, walentynki, urodziny. Zobaczcie sami, jak nam udało się zrobić.
              Można skorzystać ze strony internetowej YouTube : http://oryginalnysmak.pl/gerbera-3d-w…

              Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki 🙂 Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i efektowny deser. Idealny na specjalne okazje np. walentynki lub urodziny. Goście na pewno będą zachwyceni. Gerberę zrobiłam za pomocą strzykawki z igłą. Może wydawać się to bardzo skomplikowane, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Jeżeli sposób wykonania deseru nie wytłumaczyłam dość klarownie, to zachęcam do obejrzenia mojego filmiku

              Składniki (na 4 porcje):
              2 galaretki przezroczyste „Winiary”
              Gerbera:
              3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
              1/3 szklanki mleka
              1 łyżka cukru
              2 płaskie łyżeczki żelatyny
              barwniki spożywcze: różowy, czarny

              Sernikowy spód:
              250 g zmielonego twarogu
              1 szklanka śmietany kremówki 30%
              3 łyżki cukru
              3 łyżeczki żelatyny
              1 laska wanilii
              Dodatkowo:
              Strzykawka, igła
              4 salaterki lub pucharki do lodów

              Przygotowanie:
              Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do salaterek (około 3/4 wysokości). Wstawiamy do lodówki aby stężała.
              Gerbera:Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i żelatynę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy! Następnie przelewamy do trzech miseczek, mniej więcej w proporcjach 1/4 : 1/4 : 1/2. Największą część barwimy odrobiną różowego barwnika spożywczego. Do kolejnej dodajemy trochę więcej różowego, natomiast do ostatniej dodajemy kolor czarny i różowy.
              Na środku galaretki za pomocą malutkiej łyżeczki zanurzonej we wrzątku, wydrążamy małe wgłębienie (około 0,5 cm głębokości).

              Dołączona galeria:

              nazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlananazwawyswietlana

              pelna galeriaZobacz pełną galerię (15 fot.)...


                przejdź do góry...

                Ośrodek Pomocy Społecznej w Grodzisku Wielkopolskim. ul. Powstańców Chocieszyńskich 23 d, 62-065 Grodzisk Wielkopolski, tel. (61)44-44-460, faks: (61)44-444-61

                Korzystając z serwisu akceptujesz zasady wykorzystania plików cookies. więcej informacji